Žalna floristika

Klasični in rimski venci

Klasični in rimski venci

Če so žalujoči včasih prisegali na vence, kjer cvetje bogato pokriva celotno obliko venca, pa je danes vse bolj v modi venec v bidermajer obliki, kjer je cvetje nanizano kratko in je oblika venca močno izražena.

Bidermajer venec s svojo obliko izraža neskončnost, ki se nikoli ne zaključi. Bidermajer venec ima značilno polkrožno obliko, znotraj katere so cvetovi enakomerno razporejeni, najpogosteje v harmonični barvni kombinaciji, ki je najprimernejša za žalne izdelke.

Žalne vence namenijo pokojnemu najbližji sorodniki. Barvo in cvetje, ki ga izberejo, je pogosto v skladu z okusom, ki ga je imel pokojnik, za časa svojega življenja.


Žalni aranžmaji in šopki

Kadar se udeležimo pogreba, pa nismo najbližji sorodniki ali znanci, prinesemo manjši žalni aranžma ali žalni šopek cvetja, ki ga položimo h grobu, ko gremo zadnjič mimo groba.

Namesto šopka pa lahko prinesemo tudi samo en cvet, ki je povit s črnim žalnim trakom ali tančico, ki govori o našem odnosu do pokojnega. Cvet vržemo v grob ob zadnjem mimohodu in ne čakamo, če bo tudi za nas ostal kakšen nageljček, ki so jih domači postavili h grobu.

Cvetje ima močno sporočilno vrednost, saj simbolizira minljivost, ker uvene. Žal tudi življenja naših najbližjih niso večna in prav s cvetjem to pokažemo na najbolj simbolični način.


Cvetje v košari za pred grob

Cvetje v košari za pred grob

Najbližji svojci ali pogrebne službe pomislijo na vse malenkosti, ki so potrebne za slovesne pogrebne svečanosti.

V cvetličarni vam pripravimo košaro s cvetjem, ki ga mimoidoči mečejo v grob ob zadnjem slovesu.

Najpogosteje so to rdeči nagelčki v košari, ki vam jo posodimo za čas slovesa.

Nekateri udeleženci pogreba pa znajo sami poskrbeti in na pogreb prinesejo žalno dekoriran cvet vrtnice, ki jo vržejo v grob ob slovesu.


Krasitev žalne vežice in cerkve

Najpogosteje poskrbijo za dekoracijo žalne vežice kar pogrebne službe. Nekateri svojci pa želite imeti urejeno vežico po svojem okusu ali celo na željo pokojnega.

V kolikor so žalni venci in aranžmaji trendovski in ne klasični, kot je to najpogosteje, potem boste pomislili tudi na drugače urejeno žalno vežico.

K ureditvi žalne vežice sodijo šopki in aranžmaji poleg slike in žare pokojnika.

Kadar pokojnik leži v krsti, pa sodi zraven aranžma, ki med pogrebno svečanostjo objema krsto in se zliva z njo v ubrano celoto. Cvetje na krsti nosi močno simbolno vrednost minljivosti, ki žal velja tudi za naša življenja.


Žalni boni

Včasih smo v zadregi, kaj prinesti na pogreb, ko se poslavljamo od znancev in prijateljev. Če se odločimo, da žalujoče svojce ne bomo obremenjevali z žalnimi darili, lahko namesto cvetja ali sveč, darujemo žalni bon.

Žalni bon lahko žalujoči vnovčijo kadarkoli kasneje, ko je potrebno grob urediti in ga zasaditi s sezonskimi rastlinami. Za vrednost bona lahko večkrat kupijo tudi cvetje, ki ga tedensko prinašajo na grob.

Prednost vrednostnega bona je v tem, da žalujočim ne vsiljujemo svojega okusa, ampak grob uredijo s cvetjem in rastlinami po njihovem izboru. Žalni boni so na voljo v vseh naših cvetličarnah.

Posamezni bon je v vrednosti 10 €. Boni so v žalni kuverti, ki jo diskretno podarite žalujočim, poleg darovanega cvetja in sveč ali popolnoma samostojno. Izdelke v vrednosti 50 € in več dostavimo brezplačno kamorkoli v Novem mestu in bližnji okolici do 15km oddaljenosti.