Magične barve
« Nazaj na novice

Magične barve

18 maj 2023

Hortenzije tiste očarljivke


Hydrangea macrophylla, znana tudi kot velikolistna hortenzija, je priljubljen cvetoč grm, ki izvira iz Japonske in Koreje. Cenjen je zaradi velikih, vpadljivih cvetnih grozdov in sposobnosti spreminjanja barv glede na pH tal. Cvetovi so lahko različnih barv, od živo rožnate in vijolične do modre in celo bele. To barvno variacijo določa kislost ali bazičnost tal, v kateri rastlina raste.

Eden zanimivih vidikov Hydrangea macrophylla je njena sposobnost spreminjanja barve cvetov glede na pH tal. V kislih tleh s pH pod 6 je aluminij bolj dostopen rastlini, posledica pa so modri cvetovi. V alkalnih tleh s pH nad 6 se razpoložljivost aluminija zmanjša, kar vodi do rožnatih ali vijoličnih cvetov. Zaradi te lastnosti je Hydrangea macrophylla vznemirljiv in vsestranski dodatek vsakemu vrtu.

Skrb za Hydrangea macrophylla vključuje zagotavljanje dobro odcedne zemlje, redno zalivanje in delno senco. Najraje ima vlažne pogoje in mu koristi mulčenje za ohranjanje vlage. Obrezovanje je treba opraviti previdno, saj ta grm cveti na starem lesu. Najbolje je, da obrezujete takoj po cvetenju, da ne odrežete popkov naslednjega leta.

Ne glede na to, ali želite svojemu vrtu dodati živahne barve ali želite uživati v lepoti njegovih velikih, bujnih listov, je Hydrangea macrophylla čudovita izbira. Zaradi osupljivega cvetenja in prilagodljivosti na pH tal je očarljiva in koristna rastlina za vse vrtnarske navdušence.

 

V naših prodajalnah je na voljo pester izbor barvnih kombinacij hortenzij. Seveda si lahko ponudbo ogledate tudi v spletni trgovini (klikni me)