PRIMULE - TROBENTICE

Primule ali trobentice, kot jim radi rečemo, najbolje uspevajo na hladnem. V toplih bivalnih prostorih listi hitro porumenijo, cvetovi pa propadejo.

Posadimo jih v korita in mešane posode, ki krasijo zgodnje pomladanske nasade na oknih in pred vhodom v hišo.

Kvalitetne rastline imajo bogato razvite liste in veliko cvetnih nastavkov. Cvetove, ki so odcveteli, sproti odstranjujemo in s tem pospešujemo nastanek novih. Na ta način preprečujemo nastanek bolezni.

Primule so zelo nezahtevne rastline, zato jih radi dosajujemo pomladi tja, kjer manjka drugih pomladanskih rastlin, saj z njihovimi pisanimi in močnimi cvetovi naredimo velik in hiter efekt.

SEMENA

Čas je, da naredite sadilni načrt za letošnje leto. Najprej preglejte zaloge semen v shrambi, premislite s katerimi vrtninami boste letos razveseljevali družinske člane, koliko prostora imate na voljo, preglejte zapiske lanskega leta, saj boste le tako upoštevali kolobarjenje.

Poleg semenskih vrečk imejte v mislih tudi gnojila in substrate s katerimi boste omogočili hiter in dober začetek po vzniku mladih rastlinic.

Zgodnje setve je nujno potrebno zaščititi z zimsko kopreno, ki omogoča topel plašč mladim rastlinicam.

CIKLAME

Ciklame so sobne rastline, ki pa jih v milih zimah in pomladih lahko sadimo tudi na prosto. Prenesejo celo nekaj dni temperature  pod nič stopinj Celzija.

Slabo uspevajo na toplem v naših dnevnih prostorih, zato jih postavimo na hladna okna ali kam drugam, kjer imamo hladno, če jih gojimo notri.

Na hladnem nam dolgo in obilno cvetijo, če jih redno zalivamo z mehko vodo, ki ne sme zastajati v lončku.

Poznamo obilo različnih barv cvetov, tako velikocvetne, kakor tudi drobno cvetne. Večina cvetov prijetno diši.

© Copyright GGNM 2015