UREDIMO GROBOVE

Bliža se 1. november, Dan mrtvih, ko tradicionalno poskrbimo, da so grobovi naših najbližjih pokojnih primerno urejeni. 

Poletno podobo grobov spremenimo tako, da odstranimo poletne rastline, ki počasi nehujejo s cvetenjem. Zamenjati moramo izstrošeno zemljo in jo nadomestiti z novo, ki bo jesensko-zimskim rastlinam nudila pogoje za dobro rast. Zemlja črnica, ki jo v teh dneh najdete tudi na naših prodajnih policah je namenjena le zgornji plasti, saj je dekorativne narave in s svojo črno barvo nudi popoln kontrast belemu pesku.

Med jesenskimi rastlinami, ki jih sadimo na grobove je ponudba zelo velika. Tudi mačehe niso več le velikocvetne mačehe, kot so jih poznale že naše babice, ampak so vse bolj priljubljene drobnocvetne mačehe, ki imajo manjše cvetove in cvetijo obilneje.

Poleg mačeh so priljubljene tudi rese v različnih roza, vijoličnih in belih odtenkih. Odvisno od vrste in sorte cvetijo le v tem času, vso zimo ali pa šele spomladi. Rese navadno kombiniramo z ostalim cvetjem kadar delamo mešane zasaditve še z drugimi jesenskimi rastlinami kot so hebe, trave, sedumi, hojherami in seveda nepogrešljive mačehe.

Jesenskih rastln za zasaditev grobov in gredic na vašem vrtu ali za okenske police je še mnogo več, zato predlagamo, da se oglasite pri nas in izberete najljubšo kombinacijo.

Nepogrešljive pa so na grobovih še vedno lončne krizanteme, ki jih lahko posadimo v zemljo, tako, da plastični lonček odstranimo. V kolikor te možnosti nimamo, cvetočo krizantemo postavimo v primeren okrasni lonček, ki se poda marmorju na katerem stoji.

Zadnji teden ali dva pred praznikom na grob prinesemo aranžma iz umetnega, suhega in naravnega cvetja. Zadnja leta mešamo vse tri ali pa vsaj dve različni vrsti cvetja, z namenom, da cvetlični aranžma ali vsaj del ostane tudi kasneje, ko pride mraz in prave zimske razmere. Svežega cvetja ne more nadomestiti nobeno drugo cvetje, saj ima prav zaradi svoje minljivosti izjemen simbolni pomen še zlasti, ko se spominjamo življenja naših pokojnih, ki jih ni več med nami. Cvetje simbolizira minljivost, zato ni nič narobe, če ga uniči mraz in nizke temperature. Praznična podoba cvetličnega aranžmaja iz svežega cvetja je kot svež spomin na dneve, ki smo jih preživljali skupaj s pokojnimi.

MAČEHE

Mačehe so zadnja leta postale nepogrešljive spremljevalke jeseni na vrtnih gredicah, okenskih policah, kot tudi grobovih. Poleg običajnih velikocvetnih mačeh, ki jih poznamo že vrsto let, so se v zadnjem času še posebej uveljavile drobnocvetne mačehe.

Drobnocvetne mačehe imajo veliko več cvetov kakor velikocvetne mačehe, zato so veliko bolj priljubljene in prav tako primerne za vse priložnosti.

Predno sadimo mačehe na gredice na vrto ali grobu, priporočamo založno gnojilo Plantec, ki rastline primerno oskrbuje s potrebnimi hranili vso rastno dobo.

V kolikor mačehe sadimo v okenska korita in večje posode uporabimo povsem novo zemljo, ki ji prav tako dodamo založno gnojilo Plantec.

Na grobovih je zemlja v kateri so rasle poletne rastline povsem izčrpana, zato rastline s koreninami in ostankom zemlje odstranimo, ter nadomestimo z novo zemljo. Na grobovih navadno uporabimo tako imenovano zemljo črnico, ki v kombinaciji z belim peskom naredi še posebej dramatičen učinek. 

KRIZANTEME

Krizanteme, ki so na prodajnih policah naših trgovin prihajajo iz rastlinjakov na vrtnariji. 
Te krizanteme so mnogo bolj vzdržljive, odporne in sveže, zato vam bodo delale veselje pozno v jesen ne glede na to ali jih boste postavili v lep okrasni lonec, doma pred vhodna vrata, ali pa posadili na grob.

Krizanteme so rastline, ki zacvetijo šele takrat, ko se začne dan krajšati. Množica cvetov, ki se postopno odpira naredi močan vtis in nas ne more pustiti ravnodušne. Prav zato se je njihova uporaba zelo razširila in danes jih srečamo kjerkoli, saj so čudoviti znanilci jeseni. Obilno, opazno cvetenje v beli, rumeni, oranžni, roza ali vijolični barvi uniči šele prvi pravi mraz. Če pa rastline postavimo na vhod hiše v zatišno lego jim tudi nizke temperature ne bodo prišle do živega.

Krizanteme so posebej lepe kadar jih pred hišo postavimo v ustrezen okrasni lonec. Možnosti je res veliko, a pri tem moramo paziti, da se okrasni lonec ujema z okolico hiše. Še posebej elegantni so višji okrasni lonci, kamor kasneje, ko krizantema ni več v najboljši formi postavimo kakšno drugo zimzeleno rastlino, ki bo vhod hiše krasila tudi pozimi.

© Copyright GGNM 2015