GRMOVNICE V LONČKIH

V pozno-jesenskih in zimskih dneh, ko narava počiva, si delček le-te prinesemo blizu naših bivalnih prostorov, na teraso ali pred vhod v hišo. Veliko dekorativno vrednost dobijo na prvi pogled skormne in neopazne rastline, kadar jih postavimo v okrasni lonček, ki je kos vremenskim razmeram in se čudovito poda okolici, kjer stoji.

Okrasni lonček mora biti primerne velikosti, kar pomeni, da se lonček v katerem raste rastlina ne vidi, hkrati pa tudi ne pade globoko v okrasni lonček. Le kadar je velikost in oblika usklajena, kombinacija zažari v svoji najlepši podobi.

ADVENTNI VENČEK

Nekateri radi sami pripravite adventni venček, adventno dekoracijo, drugi izberete venček, ki so ga pripravili naši cvetličarji. Za vse smo se potrudili in na ogled postavili številne možnosti, nekoliko drugačne, kot ste jih vajeni. 

Osnova vsakega venčka so 4 svečke, ki jih prižigamo vsako adventno nedeljo po 1. Svečke izberite kvalitetne, takšne, da vosek ne bo tekel po venčku, ampak bo vosek izgoreval navznotri. Prižgane svečke NIKOLI ne puščamo same. Gori lahko samo v naši prisotnosti. Če venček delate sami, bodite pozorni na to, da so sveče dobro pritrjene na venček. V izogib tehničnim težavam, kako dobro pritrditi svečke, vam predlagamo enostavnejšo rešitev. Na preprost okrasni krožnik v zlati, srebrni, bakreni ali kakšni drugi barvi, ki se ujema s celotno dekoracijo postavimo najprej svečke, nato pa dodamo še druge dekorativne elemente. Tako naravne, kot umetne.

BOŽIČNE ZVEZDE

Božične zvezde so lončnice, ki ne smejo manjkati v predprazničnih dneh. Najpogostejše so takšne, ki imajo rdeče obarvane ovršne liste. V naši ponudbi pa so ovršni listi tudi beli, roza in pisani. Izberite takšno, ki je vam najljubša. 

Večna dilema je, kako vzdrževati božično zvezdo, da bo ostala čim dlje časa lepa. Zato naj vam svetujemo, da ste izjemno previdni pri nakupu, zlasti pa pri prenosu rastline iz trgovine do vašega doma. Božične zvezde ne prenesejo nizkih temperatur, četudi so jim izpostavljene le nekaj kratkih trenutkov mraza. Prav tako ne prenesejo prepiha ali vdora hladnega zraka pri prezračevanju prostorov. Redno jih zalivamo z mehko vodo, tako, da je substrat ves čas vlažen, a vendar voda ne sme zastajati v okrasnem lončku.

© Copyright GGNM 2015