DREVESA IN GRMOVNICE

Pomladanski meseci so idealni za zasaditev vašega vrta ali pa le dosejevanje v že obstoječem vrtu.
V teh dneh je ponudba na naši vrtnariji največja v celem letu, tako, da lahko izbirate med okrasnimi rastlinami in drevesi vseh velikosti za najrazličnejše potrebe in razmere v vašem vrtu.

Posvetujte se z našimi sodelovci pred nakupom, z namenom, da boste izbrali prave rastline.

Prav tako je pomembno, da v sadilno jamo nasujete vstrezno gnojilo za rezervo in zemljo, ki bo omogočala hiter napredek na novo posajene rastline.

Mlade rastline je dobro zaščititi pred divjadjo z ustreznimi mrežami ali drugimi materiali.

Na novo posajene rastline moramo zaivati, še zlasti kadar so temperature visoke in sončni dnevi.

BLIŽA SE 1. NOVEMBER

Pred praznikom najprej zamenjamo poletne rastline z jesenskimi. 
Obnovimo pesek ali drobno kamenje. Namesto kjer bo stal cvetlični aranžma pred praznikom postavimo nasad iz mešanih jesenskih rastlin v keramični skledi ali košari.
Tudi krizantema v loncu naj stoji v primernem okrasnem lončku, saj se marmorna plošča in preprosti plastični lonček slogovno ne ujemata najbolje.

Pred praznikom prinesemo na grob aranžma iz cvetja. Zadnja leta so v modi aranžmaji iz suhega cvetja in umetnega cvetja. Takšni aranžmaji ostanejo dolgo časa lepi, zato so še posebej priljubljeni. 

Še vedno pa so nenadomestljivi aranžmaji in šopki iz svežega cvetja, kot so vrtnice, gerbere, nageljni, krizanteme in bolj eksotične proteje, banksije ali pa flamingovci in morda celo kakšna veja orhideje. Barve cvetja in barvne kombinacije v aranžmajih naj bodo umirjene in usklajene z barvami ostalih elementov na grobu, kot so nasadi iz rastlin, barva sveč in peska.

V naglici včasih pozabimo na šopek, za katerega je prostor namenjen v marmorni vazi poleg spominske plošče. Predlagamo, da šopek naročite skupaj z aranžmajem, z namenom, da sta barvno in slogovno usklajena.

RASTLINE ZA GREDICE IN GROBOVE

Nagle jesenske ohladitve in nevihte pogosto uničijo poletne rastline na vrtu.
Rastline, ki so izgubile dekorativno vrednost populimo ali porežemo, če gre za trajnice, jih nadomestimo z novimi sadikami že cvetočih rastlin, ki bodo kos vremenskim spremembam.

Na naši vrtnariji in trgovinah v Srebrničah in Straži so na voljo cvetoče in zelene jesenske rastline v lončkih, ki nadaljujejo z rastjo, ko jih posadimo v rahlo prekopano in pognojeno gredico.
Po sajenju rastline zalijemo in še naslednje dni po sajenju skrbimo, da je zemlja vlažna.

To je idealen način, da prazne, upostošene gredice na hitro ozelenimo in s tem poskrbimo zato, da je vsak kotiček vrta lep in zanimiv za poglede, četudi prihaja jesenski in zimski čas. Na voljo je veliko rastlin, ki so zanimive prav sedaj.

Prav tako je  potrebno zamenjati tudi rastline na grobovih, kjer je poletne rastline uničil dež in nižje temperature. 

Še en namig pred jesensko menjavo rastlin. Ostanke prejšnih rastlin popolnoma odstranite, prekopajte prostor, ki je namenjen novim rastlinam, zemljo dobro zalijte in šele nato posadite nove rastline.

V teh dneh je ponudba rastlin, ki so dekorativne tako jeseni, kot tudi v zimskih mesecih vse večja in pestrejša, zato priporočamo, da nas večkrat obiščete in najdete rastline, ki bodo zapolnile vrzeli, ki jih je pustilo vreme in letni čas, na vaših gredicah, grobovih in okenskih policah.

Lahko pa si delo zelo poenostavite, v kolikor nimate gredic na vrtu in v kolikor nimate zemlje na grobu, predlagamo, da postavite jesenski nasad rastlin v primerni posodi, ki bo krasil teraso, okensko polico, vhod v hišo ali nagrobno ploščo.

© Copyright GGNM 2015